We design better spaces to work

Uutiset

Intoa täynnä! Kaikki muuttuu! Jee! Tule mukaan!

Luin juuri blogin, jossa puhuttiin kannustamisen tärkeydestä. Työnantajien tulee kannustaa henkilöstöä uudistumaan. Periaatteessa samaa mieltä mutta. On myös niin, että jos tekee sitä mikä innostaa, niin kannustamisen merkitys ja luonnekin muuttuvat radikaalisti. Puhutaan muutosjohtamisesta. Se on varma merkki siitä, että jotain on jäänyt matkan varrella tekemättä. Olemme tilanteessa, joissa työpaikat ja yritykset ovat jakautuneet useaan leiriin. Vastakkain ovat ”Kodakit” ja ”Slushit.” Toisessa harjoitetaan ”muutosjohtamista” – toisessa pitää toppuutella, että porukka ei polta itseään henkisesti karrelle. Elämme kahdessa rinnakkaistodellisuudessa. Eikä vain Suomi vaan USA , EU jne. Notkeat ja nopeat vastaan jäykät ja hitaat. Muutos on toisille kivulias ja toisille taas jee! Kumpaan leiriin itse haluat kuulua?

Matkaterveisiä Lontoon Worktech 2016 työympäristökonffasta. Tuliaisina kolme isoa huomiota. Ensinnäkin: nyt oli näytillä ISO ITSEVARMUUS ja TEKEMISEN MEININKI. Saarivaltiossa työnteon tunnelma ja asenne ovat lähtökohtaisesti omaamme verrattuna eri planeetalta. Omasta bisneksestä ollaan terveellä tavalla ylpeitä. Uusista ideoista kerrotaan lumoutuneesti. Myyntipuheet ovat osa luontevaa ja iloista vaikuttamista. Monet esillä olevat palvelut eivät olleet kovinkaan ihmeellisiä omiin Hyvä Suomi –palveluihin nähden, mutta se MEININKI!  Lähettelivät vielä peräänkin viestejä. Huh. Pitäisiköhän vastata.

Toinen iso juttu maailmalla: TYÖYMPÄRISTÖ ON REKRYTOINNIN JA SITOUTTAMISEN STRATEGINEN RESURSSI. Kilpailu parhaista osaajista on noussut entistä kiihkeämmäksi. Työnantajat ovat valmiit (lue pakotetut) kattamaan työympäristöpöydän kaikilla mahdollisilla herkuilla. Enää ei kaihdeta edes pannassa ollutta personointia. Suuretkin organisaatiot hakevat ideoita henkilökohtaiseen työympäristöräätälöintiin. Mukana paletissa ovat niin toimintatapoihin, tiloihin kuin digitaalisiin ympäristöihin liittyvät ratkaisut. Vanhakantainen IT-osasto on joutunut muuntumaan notkeaksi ja nopeasti reagoivaksi hybridituottajaksi. Terveys ja hyvinvointinäkökulma on tullut vahvemmin mukaan myös työpaikoille. Työympäristöä kulutetaan palveluna!

Ja sitten se kolmas huomioni. Se jo kyllästyksiin saakka meuhkattu DIGITALISAATIO. Kaikki tuhoutuu. Uutta rakennetaan tilalle. Digidisruptio iskee kaikkialle! Keinoäly (AI), koneoppiminen (machine learning), virtuaalinen (VR) ja laajennettu (AR) todellisuus ovat siirtymässä kovaa vauhtia science fictionista arkipäivän todellisuudeksi. Älykkäät kiinteistöt? Älykkäät kaupungit? Kodit? Kulkuneuvot? Teollisuustuotanto? Terveydenhuolto? Digiliima yhdistää eri teollisuuden alat imulähtöisiksi (pull) palveluiksi, joissa eri alustat ja sovellusten kehittäjät kilpailevat kuluttajien suosiosta. Kuka tekee ensimmäisen Tesla –talon? (ehkä se on Musk). Tässä olisi nyt meille luvattujen insinöörien maassa tuhannen kryptovaluutan paikka. Kunhan muistetaan ottaa käyttäjä-kuluttaja keskiöön ettei käy Noksut.

Työ- ja elinympäristöjen näkökulmasta digitaalisuus avaa kokonaan uuden mahdollisuuden joustavaan ja nykyistä mielekkäämpään resurssien käyttöön eri elämäntilanteiden ja intressien kannalta. Work-life balance goes work-life blend. Vai peräti life edellä! Monipaikkainen työnteko katoaa käsitteenä kuten myös puhelin. Aito mahdollisuus liikkuvuuteen ja paikkariippumattomaan sujuvaan  vuorovaikutukseen muuttaa käsityksemme työnteosta. Sen tekee myös keinoäly, jonka kanssa pääsemme kilpailemaan monessa eri lajissa ennen kuin löydämme ihmisenä uuden paikkamme. IBM Watson tekee jo nyt parempia diagnooseja kuin keskiverto lääkäri. Näin taitaa käydä myös auton ajamisen kanssa. Ja monen muun arkisen asian kanssa, joilla täytämme päivämme nykyisin.

Kaiken korvautumisen ja yhteiskunnallisen myrskyn keskellä voi kysyä, miten ja mistä löydämme tulevaisuudessa henkisen työpaikkamme ja merkityksellistä tekemistä? Mitä työpaikoille tapahtuu? Entä hyvinvointivaltiolle? Tunnelin päässä kajastaa uudenlainen yhteistoiminnallinen yhteiskunta. Kiinteistöalallakin ajankohtainen co-working ilmiö (vrt. ei ole kysymys vain toimistohotellin uusista vaatteista) tulee kehittymään yhteisölliseksi itsensä toteuttamisen välineeksi tarkoituksena  tunnistaa merkityksellistä tekemistä, jolla on vaikutusta. Teknologia tukee jo nyt osuuskuntatyyppisten yhteistyömuotojen syntymistä. Perinteisten kansakuntien rinnalle kehittyy saman mielisten osuuskuntasaaria. Nykyinen kapitalistinen harvainvalta saa rinnalleen kilpailijan. Jo nyt voidaan tehdä yhdessä hyvää organisaatiorajat rikkoen. Digitaalisuus vie mahdollisuudet aivan eri tasolle. Hyvinvointivaltioista siirrytään hyvinvointiyhteisöihin. Pääsylippu tällaiseen on aktiivinen mieli, rohkeus ja hyvä tahto. Sohvan pohjalle ei tule kutsuja. Tule mukaan!

Tervetuloa uusi maailma!

Jyrki Yläoutinen
Johtava asiantuntija
Workspace Oy

Kirjoittaja on täpinöissä arvoa ja merkityksiä luovasta yhteistyöstä organisaatio- ja hierarkiarajoista riippumatta. Arvokas ajatus tai teko ei katso asemaa, ikää tai muuta taustaa. Laitostumista vastaan – innostavan olemisen puolesta!

Nunnu Kotilainen on uusi tiiminvetäjä!

Nunnu Kotilainen on Workspacen uusi tiiminvetäjä! Hän on toiminut tilasuunnittelun ja työympäristömuotoilun parissa pitkään. Ratkaisukeskeinen ja järjestelmällinen muotoilija katsoo työympäristöjä työhyvinvoinnin näkökulmasta. Erityisen tärkeänä hän pitää sitä, että asiakas voi hyvin esteettisessä ja aidosti yrityksen arvojen mukaisissa tiloissa. "Hyvä työntekijäkokemus koostuu monesta pienestä palasesta. Halu kehittyä ja oppia uutta vuorovaikutusta lisäävässä tilassa luo hyvän pohjan onnistuneelle organisaatiokulttuurille.” Koulutusta Nunnulla on sisustussuunnittelun, palvelumuotoilun ja liiketalouden saralla.

Mikko Virtaneva – Workspacen nuorempi työympäristökonsultti

Alkanut vuosi 2017 on hyvä aloittaa esittelemällä meitä workspacelaisia!

Mikko Virtaneva toimii Workspacella nuorempana työympäristökonsulttina ja on viimeistelemässä kiinteistötalouden maisterivaiheen opintojaan Aalto yliopistossa. Workspacen toiminnassa häntä kiehtoo eniten se, miten luodaan mahdollisuuksia uusille tavoille työskennellä sekä miten työntekijöiden tehokkuutta ja hyvinvointia voidaan parantaa ymmärtämällä ympäristön ja luottamuksen merkitys. Mikko haluaa olla mukana luomassa uusia innovatiivisia työympäristöjä ja nähdä, miten ne kehittyvät tulevaisuudessa.

Joulutervehdys!

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2017 toivottaa koko Workspacen väki!

Tänä jouluna halusimme tukea vähävaraisia perheitä sekä kehitysmaiden naisten yrittäjyyttä ja niinpä lahjoitimme omiin joululahjoihimme varatut varat Hope ry:lle ja Naistenpankille. 

Ihmiset tekevät muutoksen

Jotta työympäristökehittäminen täyttäisi sille asetetut tavoitteet, vaatii projekti tuekseen ammattitaitoista muutosjohtamista, aktiivista viestintää ja selkeiden pelisääntöjen laadintaa. Ensiarvoisen tärkeää on saada henkilöstö osallistumaan muutoksen.

Muutos alkaa hetkestä jona päätetään, että nyt täytyy tehdä jotakin. Johto visioi uudet linjat, jotka esitellään esimiehille ja muulle henkilöstölle. Uudet tilat tukevat asetettuja tavoitteita, mutta ilman ihmisiä ne eivät muutokseen kykene. Avoimella tiedottamisella ja aidolla osallistamisella on tärkeä merkitys muutosprosessin alusta alkaen. Mitä enemmän henkilöstö pääsee vaikuttamaan ja osallistumaan, sitä helpompi on muutosta viedä eteenpäin.

Omaan työhön ja työskentely-ympäristöön liittyy usein suuria tunteita, jotka täytyy saada käsitellä. Muutos saattaa herättää ennakkoluuloja ja pelkoja, joiden läpikäymisessä voi neutraali apu olla paikallaan. Siksi muutos on usein helpompi toteuttaa yhteistyössä ulkopuolisen kumppanin kanssa. Kyselyt, vapaamuotoiset keskustelut ja osallistavat työpajat ovat esimerkkejä keinoista ottaa henkilöstö mukaan muutokseen.

Muutos tuo mukanaan myös uusia käytäntöjä. Varsinkin siirtyminen omista huoneista avoimeen, yhteiseen tilaan luo tarpeen uusille pelisäännöille. Miten työrauha taataan? Miten muille kerrotaan, ettei juuri nyt halua tulla häirityksi? Milloin taas on yhteisten keskustelujen aika? Usein työympäristön haasteet ovat kiinni pienistä asioista ja yksinkertainen pelisääntötyöpaja on helppo ratkaisu moneen tilanteeseen.

On tärkeää ymmärtää, että muutoksilla halutaan aikaansaada paras mahdollinen työpaikka. Yksikään työnantaja ei halua tarjota henkilöstölleen huonoja työolosuhteita. Hyvinvoiva työntekijä tuo myös työnantajalle suurimman hyödyn.

”Siirtyminen omasta työhuoneesta muiden keskuuteen voi tuoda henkilön tilanteeseen, jossa muiden lisäksi joutuu kohtaamaan uudella tavalla itsensä. Tässä piilee suuri kehitysmahdollisuus. Kun osaa olla itsensä kanssa rennosti, ei tarvitse seiniä suojakseen. Oma maailma ei ole matoista ja tuoleista kiinni. Se kulkee mukana.”

Minna Söderholm
Muutosjohtamisen asiantuntija
Workspace Oy

Workspacen uusi myyntijohtaja Tarja Paanola

Workspacen myyntijohtajana saan tehdä sitä mistä pidän eniten eli käydä mielenkiintoisia keskusteluja, ratkaista haasteita ja luoda uusia mahdollisuuksia totuuden hetkissä asiakasrajapinnassamme. Lisäksi saan olla kehittämässä yrityksen yhtä tärkeää ydinprosessia - myyntiä.

Olen monen polun kasvatti. Pohjakoulutukseltani olen työfysioterapeutti, minkä lisäksi olen kauppatieteiden maisteri ja olen opiskellut palvelumuotoilua. Olen aina saanut tehdä töitä asiakkaiden kanssa. Asiakastyö on kuulunut sekä yrityskonsultin työtehtäviini, ratkaisumyynnin haasteiden parissa työskentelyyn että asiakaskokemuksen kehittämisen haasteiden ratkaisemiseen. Tämän lisäksi olen saanut kantaa yrityksen liiketoiminnallisia vastuita erilaisissa esimies- ja johtotehtävissä. Opettavaisin ”työni” ennen Workspacelle siirtymistä on kuitenkin ollut kotona vietetty aika pienen poikani hoito- ja kasvatustehtävissä.

Workspacessa yhdistyy monta itselleni tärkeää asiaa ja intohimon kohdetta. Olen aina halunnut tehdä töitä paremman työhyvinvoinnin edistämiseksi. Toimintatavoilla ja esteettisillä ja toimivilla tiloilla on tässä todella suuri merkitys. Muutos on mielestäni aina mahdollisuus, ja hankkeet joita teemme merkittävien työympäristö-, työtapa- ja yrityskulttuurin muutosten parissa saavat minut syttymään. Kyse ei kuitenkaan ole vain muutoksen tukemisesta tai käsittämättömän hienosta designista, vaan siitä kuinka nämä asiat yhdistetään liiketoiminnan tavoitteita ja yrityksen strategiaa tukevaksi kokonaisuudeksi. Workspacella työskentelee huippuammattilaisia sekä muutosjohtamisen, palvelumuotoilun, työympäristökehittämisen että sisustussuunnittelun saralta, ja on todella upeaa päästä osaksi tätä osaavaa työyhteisöä. Yritys on hyvin kiinni tässä hetkessä, riittävästi etukenossa tulevaisuuteen ja valmis haastamaan asiakkaiden toimintamallien lisäksi myös omia tapojaan.

Yritysten on kyettävä uudistumaan entistä nopeammin. Muutoksen nopeus on kiihtyvää, ja uskon että työn tekemisen tahti ja tavat tulevat tulevina vuosina muuttumaan enemmän kuin uskommekaan. On innostavaa ja mielenkiintoista olla mukana kehittämässä organisaatioiden kyvykkyyttä vastata tulevaisuuden työn haasteisiin. Tähän liittyy oleellisesti työympäristöt, työnteon ja johtamisen toimintatavat sekä se, miten digitaalinen maailma yhdistetään palvelemaan työtä ja tiloja. Uskon myös, että digitalisoituvan työn aikana luomukohtaamisten merkitys korostuu. Tarvitsemme uudenlaisten työtapojen lisäksi tiloja, jotka mahdollistavat sekä monipuoliset työskentelytavat, toistemme kohtaamisen että inspiroitumisen.   

On tärkeää, että saa tehdä asioita joilla on merkitystä. Yritysten menestyminen ja erityisesti suomalaisten yritysten kipailukyvykkyyden kehittäminen ovat lähellä sydäntäni. On upeaa saada tehdä töitä erilaisten ihmisten kanssa. Mitä enemmän vaikutuspiirissäsi on erilaisuutta, sitä todennäköisemmin asioihin löytyy luovia ja erilaisia ratkaisuja. Erilaisuus opettaa ja pakottaa haastamaan myös omia ajatusmalleja ja toimintatapoja. Riittävä määrä uudenlaisia haasteita pitää hereillä ja saa ylittämään itsensä. Toivon, että voin työni kautta edistää yritysten kykyä uudistua ja vastata paremmin tulevaisuuden haasteisiin.

Life is now - press play wink

Sivu 2/19
Edellinen   —Seuraava  
RSS